ATLASS II

Primary Trauma Care (PTC) Course Report Family Medicine Programme, HNGV 20 and 27 January 2016

- 1. Introduction
- 2. Course instructors
- 3. Course participants
- 4. MCQ tests
- 5. Feedback from Participants
- 6. Lessons learned
- 7. Acknowledgements

Introduction

The course is the final of a series held during the first year of the second Family Medicine Programme (FMP) training which started on 28 September 2015. The purpose of the PTC is to familiarise the FMP trainees with basic trauma care especially directed at doctors working at the CHC level.

The course was run at Hospital Nacional Guido Valadares (HNGV) in Timor Leste on 20 and 27 January 2016. Due to a number of logistical issues the course could not be run on two consecutive days. 5 FMP trainees on their ED rotation participated in addition to 1 PG Diploma in Anaesthesia trainee and 4 doctors from CHC Comoro.

The standard 2 day PTC course plan was followed with the following variations; burns, paediatrics and obstetrics were deleted as these topics will be dealt with during the specific rotations. Instead more emphasis was given to transportation and referral of trauma patients because the FMP candidates will work away from hospitals and will be required to transfer all seriously injured patients to a referral hospital.

Course participants

Celestino Ximenes, FMP
Francisca Olga Pinto, FMP
Maria Eugenia Freitas Amaral Soares, FMP
Mauricio Sequeira da Silva Fraga, FMP
Ivonia da Costa Fraga, FMP
Elia Reis Amaral, CHC Comoro
Maria Helena Viana, CHC Comoro
Maria Julia Freitas Henrique, CHC Comoro
Yohanes Filomeno da Costa Pereira, CHC Comoro

Fernanda Margarete da Silva, PG Diploma in Anaesthesia

Course Instructors

Kerrie Jones, Emergency Physician, Royal Darwin Hospital Flavio Brandao de Araujo, Head of the Operating Department, Anaesthetist Alito Soares, Head or the Emergency Department, Surgeon Saturnino Saldanha, Head of the Department of Surgery, Orthopaedic Surgeon Colombianus da Silva, Anaesthetic Registrar Raimundo dos Santos, Surgical Registrar

Eric Vreede, Anaesthetist

Programme of the Primary Trauma Care course

20 January								
09.00	15 minutes	Introduction	Eric					
09.15	15 minutes	Local perspective of trauma	Eric					
09.30	30 minutes	MCQ						
10.00	45 minutes	ABCDE of Trauma and Primary	Kerrie					
		survey						
10.45	15 minutes	BREAK						
11.00	45 minutes	Airway and Breathing	Colom					
11.45	45 minutes	Scenarios	Kerrie/Raimundo/Colom					
12.30	60 minutes	BREAK						
13.30	45 minutes	Circulation and Shock	Raimundo					
14.15	30 minutes	Secondary survey	Kerrie					
14.45	15 minutes	BREAK						
15.00	90 minutes	Skill stations: Airway	Colom					
		Cervical spine and	Kerrie					
		Logroll	Raimundo					
		Chestdrain						

27 January								
09.00	15 minutes	Summary of Day 1	Colom					
09.15	30 minutes	Abdominal trauma	Alito					
09.45	30 minutes	Chest trauma	Raimundo					
10.15	15 minutes	BREAK						
10.30	30 minutes	Head injury	Alito					
11.00	30 minutes	Limb trauma and Spinal trauma	Saturnino					
11.30	30 minutes	Transportation	Flavio					
12.00	60 minutes	BREAK						
13.00	45 minutes	Scenarios	Raimundo/Colom/Alito					
13.45	30 minutes	Triage	Eric					
14.15	45 minutes	Skill stations: Airway	Flavio					
		Cervical spine and	Alito					
		Logroll						
15.00	15 minutes	BREAK						
15.15	20 minutes	MCQ						
15.35	15 minutes	Summary and evaluation	Eric					
15.50	15 minutes	Certificates and close						

Day 2 started with a long power cut. Last time we improvised the order and made it work. This time however, one of the main instructors called in sick, another could not come for family reasons and a third needed to help out in OT. With no power and the main instructors absent, we decided to postpone the second day for one week. On the 27th all candidates attended and the one week interruption did not seem to have mattered.

MCQ tests

The pre- and post- MCQ tests were meant to use the same 15 questions, however, an error showed only 10 older questions on Day 1. On Day 2 the correct version was used. The questions were read aloud by the course director in an effort to ensure that the participants would understand the questions as they could both read and hear them. The scores show an improvement on the post-test with an overall increase in score of 25%. One failed the pre-test and all participants passed the post-test. Three candidates failed the pre-test, but all passed the post-test.

											Mean
	1										
Pre test	0	9	8	8	7	6	6	5	4	4	6.7
	1	1									
Post test	0	0	8.7	9.3	7.3	9.3	8	7.3	7.3	6.7	8.4

Feedback from participants

At the end of the second day the participants were asked to fill out an evaluation form and score 1 - 5 whereby 5 is the highest and 1 the lowest score. Below the scores are shown. There is unanimous satisfaction with the course.

Topic											Mean
Introduction	5	5	5	4	5	5	5	5	5	5	4.9
Local trauma perspective	5	5	5	4	5	5	5	5	5	4	4.8
The ABCDE of trauma and Primary											
Survey	5	5	5	5	5	5	5	5	5	5	5.0
Airway and breathing	5	5	5	5	5	5	5	5	5	5	5.0
Scenarios	5	5	5	5	5	5	5	5	5	5	5.0
Circulation and shock	5	5	5	4	5	5	5	5	5	5	4.9
Secondary survey	5	5	5	4	5	5	5	5	5	5	4.9
Skill stations	5	5	5	4	5	5	5	5	5	5	4.9
Abdominal trauma	5	5	5	4	5	5	5	5	5	5	4.9
Chest trauma	5	5	5	4	5	5	5	5	5	5	4.9
Head injury	5	5	5	4	5	5	5	4	5	5	4.8
Limb and Spinal trauma	5	5	5	5	5	5	5	3	5	5	4.8
Transportation	5	5	5	4	5	5	5	5	5	5	4.9
Scenarios	5	5	5	5	5	5	5	5	5	5	5.0
Triage	5	5	5	5	5	4	5	4	5	5	4.8
Skills stations	5	5	5	5	5	5	5	5	5	5	5.0

In addition to the scores the candidates were asked the following two questions. Below is a summary of the main responses.

What was the best part of the course?

- Scenarios
- Skills stations

What would you change?

• More time for skills stations and scenarios

Acknowledgments

Sarmento Faus Correia and Januario Gusmao of the RACS office in Dili are thanked for their logistical support in printing the manuals, ensuring catering etc. Without their help the course would not have been held.

The PG training centre of HNGV is an excellent location for the course.

I thank all the instructors who were able to participate in spite of other commitments as directors and heads of departments. I am especially grateful and proud of our Timorese colleagues who delivered the majority of the presentations and the feedback shows that they did this well.